Image
Zuid-Frankrijk
Vele wegen leiden naar het zuiden van Frankrijk maar de meeste toeristen kiezen voor de weg met de minste weerstand. De N7 of Route Nationale 7 is een schitterend alternatief voor wie aan ‘slow tourism’ wil doen.

De Route Nationale 7 kent zijn oorsprong in 1811 toen Napoleon Bonaparte de Route Impériale 8 liet aanleggen tussen Rome en Parijs. In 1824 werd op basis van dit traject de N7 gecreëerd en meer dan een eeuw later werd de N7 de meest bereden route tussen Parijs en de Azurenkust. De route kreeg al snel de naam ‘Route de Vacances’ maar toen eind de jaren 60 en begin de jaren 70 de Autoroute du Sud en de Autoroute du Soleil in beeld kwamen, verminderde het verkeer op de N7 aanzienlijk. Door die historische gebeurtenissen vertoont de N7 veel gelijkenissen met de befaamde Route 66 die ook in onbruik raakte na de komst van de snelwegen. Bijgevolg mag je je ook hier in Frankrijk verwachten aan een behoorlijke portie nostalgie want in analogie met de Route 66 heeft de tijd ook hier op diverse plaatsen stilgestaan.

Nostalgie troef

Onze alternatieve route begint in Parijs en het eerste traject leidt ons naar Fontainebleau, 65 km ten zuiden van de lichtstad. We volgen de bordjes N7 voor het geval die nog in gebruik zijn want na de aanleg van de parallelle autosnelwegen A6, A77, A7 en A8 werd de nummering aangepast. Het cijfer ‘7’ werd behouden maar kijk in de volgende departementen uit naar de volgende departementale wegen: Val-de-Marne: D7, Essonne: RNIL 7, Seine-et-Marne: D607, Loiret: D2007, Nièvre: D907, Rhône: D307, Vaucluse: D907, Bouches-du-Rhône: D7N, Var: DN7 en Alpes-Maritimes: D6007.

De N7 vertrekt officieel vanaf de Notre-Dame in Parijs; daar is ook de 0 km-markering terug te vinden. Pas vanaf de ‘Porte d’Italie’ kun je echt van de N7 spreken maar wie uit België komt kan beter vanaf de luchthaven van Orly de N7 vervoegen. In Fontainebleau heb je twee keuzes: de N7 blijven volgen of afslaan naar de N6. Wij kiezen resoluut voor de N7 ook al vloeit de N6 in Lyon weer samen met de N7.

Tussen Fontainebleau en Lyon kun je haltes voorzien in Montargis, Briare, Nevers, Moulin en Roanne. Montargis staat bekend om zijn kanalen en vergelijkt zichzelf graag met Venetië. Een beetje overdreven natuurlijk maar charmant is het zeker. Langs de weg zal je meer dan eens nostalgische oprispingen krijgen. Bij ons zijn het de afgebladerde reclameboodschappen van onder meer Michelin die het ‘m doen. In Briare loont het vreemde Pont-Canal de Briare, een ontwerp van Gustav Eiffel, de moeite om van naderbij te bestuderen.

Vanaf Briare, volgt de N5 de Loire tot Nevers, een kleine 90 km verderop. Op dit stukje van de N7 zijn de sporen van een vervlogen tijdperk nog goed zichtbaar: een oud tankstation, reclame voor Franse merken die intussen zijn heengegaan, enzovoorts. Je hoeft er de oldtimers maar bij te denken.

Poire Williams

In Nevers steekt de N7 de Loire over; vanaf de brug lijkt de stad een postkaart. Op weg naar Moulin kom je vervolgens voorbij het circuit van Magny-Cours, een circuit dat om zijn Grote Prijzen bekend staat. Ook hier verraden enkel de moderne auto’s dat de 21ste eeuw is aangebroken. Nostalgie alom tot je in Roanne alweer de Loire oversteekt richting Lyon. De N7 meandert zich in deze etappe naar een hoogte van 760 meter (Col du Pin Bouchain) waarna het snel omlaag gaat naar Tarare. Nog een laatste leuke bezienswaardigheid voor je het kluwen van Lyon bereikt: het horloge van Tassin, een monument op de kruising van de RN89 (richting Bordeaux) en de N7.

Lyon is een verhaal apart, het is een eindbestemming op zich voor wie van grote, drukke steden houdt. Een stijlbreuk met de rustige N7 dus of een eindpunt voor wie Lyon als vakantiebestemming in gedachten had. De officiële website van de toeristische dienst van Lyon vind je hier.

Vanuit Lyon slingert de N7 verder naar Vienne en Valence, twee plaatsjes waar je je culinair kunt laten verrassen. Is het niet de wijn uit de regio (vin de Condrieu), dan misschien het tweesterrenrestaurant La Pyramide dat de lijst aanvoert van 12 gastronomische hoogvliegers in de regio. In deze regio staat ook de wieg van de bekende ‘poire Williams’, om het bij culinaire weetjes te houden.

Aankomen in Valence is kennismaken met de Rhone. Het zuiden van Frankrijk lonkt, hier begint wat de Fransen de ‘Midi’ noemen. We rijden verder zuidwaarts en in Montelimar worden we eraan herinnerd dat hier in de jaren vijftig en zestig de lokale zoetigheid nougat werd verkocht aan de voorbijrijdende automobilisten. Als je tijd hebt en in een nostalgische bui bent, ga dan eens winkelen bij Chabert & Guillot.

Ultiem vakantiegevoel

Nog verder zuidwaarts kom je Avignon op je weg tegen, de stad met de befaamde brug over de Durance. Je kunt in Avignon een culturele halte inlassen of kiezen voor de natuur en langs kaarsrechte met platanen afgezoomde wegen verder rijden naar het zuiden, richting de volgende culturele opportuniteit: Aix-en-Provence.

Aix-en-Provence, de voormalige hoofdstad van de Provence, is zowel in het centrum indrukwekkend als in de bergachtige omgeving. Voor de cultuurliefhebbers: hier kun je het intieme atelier van Cézanne bezoeken. Voor de zoetekauwen: hier komt de enige echte ‘calisson’ vandaan. Voor de fans van architectuur: in het nabijgelegen Ventabren met open mond de indrukwekkende Aqueduc van Roquefavour gaan fotograferen. Het is via deze aquaduct dat Marseille lange tijd van water werd voorzien.

Vanaf Aix-en-Provence valt het nog moeilijk te ontkennen dat de kust nabij is. Alle dorpjes op de weg naar Frejus dragen bij tot het ultieme vakantiegevoel. Ga ondanks de euforie niet meteen op het gaspedaal staan want onderweg liggen een hoop dorpjes die jou zullen verleiden tot een lui terrasje.

Aangekomen in Frejus dient zich een dilemma aan: verder rijden op de N7 of kiezen voor de RN98. Twijfel niet en laat de N7 letterlijk links liggen. De RN98 leidt naar een van de mooiste kustwegen van Frankrijk: de Corniche d’Or, een weg die destijds door de Touring Club van Frankrijk werd gebouwd. Deze meandert zich een weg dwars door de rood gouden rotsformaties richting Cannes. Haltes suggereren is volstrekt overbodig want hier ga je automatisch aan de kant van de weg staan om van de vergezichten te genieten. Hier kun je in alle rust de indrukken die je op de N7 hebt opgedaan rustig op jou laten inwerken. Op een willekeurig terrasje, aan het zwembad van je hotel, in de tuin van je vakantieverblijf, het maakt niet uit: dit is vakantie.